روانشناس نیاز هر جامعه

۳ مطلب در آبان ۱۳۹۶ ثبت شده است

تاب آوری چیست

تاب آوری چیست؟

مهارت های زندگی

آیا تاب آور هستید؟

 

شما چگونه به مشکلاتی که غیر قابل پیش بینی هستند واکنش نشان می دهید؟ افراد تاب آور، شخصیتی مقاوم در برابر استرس دارند و درسهای ارزشمندی از تجارب سخت زندگی خود می گیرند. آنها در موقعیت های پراسترس و آسیب زا احساس می کنند که می توانند راه مناسبی را برای حل مشکلات خود بیابند. به خود متکی هستند و واکنشی یادگیرانه- مقابله ای در موقعیت های دشوار از خود نشان می دهند در حالی که افرادی که تاب آوری ضعیفی دارند واکنشی سرزنش کننده – قربانی شونده در چنین موقعیت هایی از خود نشان می دهند.

شاید بهتر باشد قبل از اینکه بیشتر در مورد تاب آوری بدانید آزمون زیر را انجام دهید و سعی کنید به شیوه ای واقع بینانه خود را ارزیابی کنیم تا بدانید که تا چه اندازه تاب آور هستید.

 

وضعیت تاب آوری خود را در یک مقیاس پنج درجه ای (1= بسیار کم تا 5 = بسیار زیاد) ارزیابی کنید و سپس نمرات خود را جمع بزنید و به قسمت تفسیر توجه کنید تا بدانید چه وضعیتی دارید.

1.  در یک بحران یا موقعیت آشفته، می توانم خود را آرام کنم و بر انجام کارهای مفید تمرکز کنم.

2. من معمولاً خوشبین هستم، مشکلات را به عنوان چیزی گذرا می بینم و انتظار دارم که بر آنها غلبه کنم.

3. من می توانم سطوح بالایی از ابهام و نامشخص بودن را در یک موقعیت تحمل کنم.

4. من سریعاً با تحولات و تغییرات جدید سازگار می شوم و وقتی که مشکلاتی برایم پیش می آید به خوبی به حالت اول بر              می گردم.

5. من بازیگوش هستم، در موقعیت های سخت و دشوار از حس شوخ طبعی استفاده می کنم و می توانم بخندم.

6. من پس از فقدان ها و ضربه های زندگی می توانم به لحاظ هیجانی بهبود یابم. دوستانی دارم که می توانم با آنها صحبت           کنم. می توانم احساساتم را برای دیگران بیان کنم و درخواست کمک کنم. احساس خشم، فقدان و ناامیدی من خیلی                  طول نمی کشد.

7. من احساس اعتماد به نفس می کنم، خودم را تحسین می کنم و مفهوم درستی از اینکه چه کسی هستم دارم.

8. من کنجکاو هستم، سوال می پرسم، می خواهم بدانم که چیزها چطور کار می کنند و دوست دارم راه های جدیدی برای              انجام دادن کارها پیدا کنم.

9.  من درس های ارزشمندی از تجارب خود و از تجارب دیگران یاد می گیرم.

10. من توانایی حل مساله خوبی دارم، می توانم از منطق تحلیلی استفاده کنم، خلاق باشم یا از درک تجربی استفاده کنم.

11. من می توانم امور را خوب پیش ببرم، اغلب می خواهم گروه یا پروژه را هدایت کنم.

12. من بسیار منعطف هستم، با تناقض های پیچیده ام احساس راحتی می کنم، من هم خوشبین و هم بدبین، هم خودخواهم           و هم خودخواه نیستم، در عین اینکه اعتماد می کنم محتاط هستم و مسایلی از این قبیل ...

13. من همیشه خودم هستم اما در موقعیت های مختلف متفاوت رفتار می کنم.

14. من ترجیح می دهم که بدون یک نسخه معین کار کنم. من زمانی اثربخش تر هستم، که در انجام آنچه که فکر می کنم در           آن موقعیت بهترین است آزاد باشم.

15. من مردم را می شناسم و به شهود خود اعتماد می کنم.

16. من شنونده خوبی هستم و به خوبی می توانم بادیگران همدلی کنم.

17. من درباره دیگران غیرقضاوتی برخورد می کنم و با افرادی که سبک های شخصیتی مختلفی دارند سازگار هستم.

18. من بسیار با ثبات هستم. و  زمان های سخت و دشوار را به خوبی پشت سر می گذارم و هنگام کار بادیگران روحیه ای             مستقل و درعین حال مشارکت جویانه دارم.

19. تجارب سخت مرا قویتر و بهتر کرده اند.

20. من بدشانسی را تبدیل به خوش شانسی کرده ام و مزایایی در تجارب بد یافته ام.

 

نمره گذاری:

نمره 80 و یا بیشتر = بسیار تاب آور

نمره 65 تا 80 = بهتر از غالب افراد

نمره 50 تا 65 = پایین اما مناسب

نمره 40 تا 65 = شما در تلاش و تقلا هستید.

40 و یا کمتر =کمک بخواهید.

 

تفسیر:

پژوهش ها نشان داده است افراد تاب آور دارای ویژگی های مشابه زیادی هستند. این ویژگی ها را برای شما نام برده و سپس توضیح می دهیم. بخاطر داشته باشید آنچه در اینجا ذکر می کنیم تنها بخشی از ویژگی های افراد تاب آور است. بنابراین شما ممکن است دارای ویژگی هایی از تاب آوری باشید که در اینجا ذکر نشده باشند.

 

بازیگوشی و کنجکاوی بچگانه:

سوالات زیادی می پرسند، می خواهند از هر چیزی سر دربیاورند. همچون کودکان از خودشان لذت می برند، همیشه و در هر جا زمان خوشی دارند، از چیزها متعجب می شوند، تجربه می  کنند، اشتباه می کنند، آسیب می بینند و می خندند. از خود می پرسند: " الان چه تفاوتی دارد؟ اگر این کار را انجام دهم چه می شود؟ چه کسی می تواند  به سوال من پاسخ دهد؟ چه چیز سرگرم کننده ای در این وجود دارد؟ "

 

سوال: آیا شما نیز این چنین ویژگی هایی را در شرایط دشوار تجربه کرده اید؟

 

به طور مداوم از تجارب خود می آموزند:

تجارب جدید و غیرمنتظره را سریعاً درونسازی می کنند و تغییریافتن بوسیله آنها را تسهیل می کنند. از خود می پرسند: "نکته جدید یا درس آن چیست؟ چه سرنخ های اولیه ای وجود داشته که من آنها را از نظر انداخته ام؟ دفعه بعد اگر اتفاق بیفتد من ..."

 

سوال: آیا شما چنین ویژگی هایی را در شرایط دشوار تجربه کرده اید؟

 

اعتماد به نفس، اعتبار شما در مورد خودتان است:

این احساس به شما اجازه می دهد تا پیش از اینکه منتظر تایید یا اطمینان دیگران باشید ریسک کنید. شما انتظار دارید موقعیت های جدید را به خاطر موفقیت هایی که در گذشته داشته اید به خوبی کنترل کنید. "اینها توانایی های قابل اعتماد من هستند ..."

 

سوال: آیا شما چنین ویژگی هایی را در شرایط دشوار تجربه کرده اید؟

 

رابطه دوستانه یا عاشقانه خوبی دارند:

پژوهش ها نشان می دهند که مردم در شرایط کاری دشوار و تخریب کننده، اگر رابطه دوستانه داشته باشند و یا خانواده ای دوست داشتنی داشته باشند، مقابله بیشتری در مقابل استرس دارند و به احتمال کتری ممکن است مریض شوند. بنابراین افراد تنها و منزوی بیشتر مستعد شرایط آشفته هستند. صحبت کردن با دوستان و خانواده از اثر مشکلات می کاهد و موجب افزایش احساس ارزشمندی خود و اعتماد به نفس می شود.

 

سوال: آیا شما چنین ویژگی هایی را در شرایط دشوار تجربه کرده اید؟

 

احساسات خود را صادقانه بیان می کنند:

افراد تاب آور می توانند خشم، عشق، تنفر، تحسین، غم و طیف وسیعی از هیجانات انسانی را به شکل صادقانه و باز تجربه و ابراز کنند. همچنین می توانند در شرایطی که لازم باشد احساسات خود را به شکل آگاهانه فرونشانی کنند.

 

سوال: آیا شما چنین ویژگی هایی را در شرایط دشوار تجربه کرده اید؟

 

انتظار دارند که کارها خوب پیش برود:

افراد تاب آور خوش بینی عمیقی دارند که بوسیله ارزش ها و استانداردهای درونی هدایت می شوند همچنین تحمل زیاد در مقابل شرایط مبهم و نامشخص دارند. بدون یک نسخه از پیش تعیین شده می توانند کار کنند و سعی می کنند در پیشبرد اهداف و کنترل شرایط سخت جوانب مختلف امر را مد نظر داشته باشند و ثبات را در بحران و آشفتگی به ارمغان می آورند. از خود می پرسند: "چگونه می توانم با آن تعامل کنم که کارها به نفع همه ما پیش برود؟"

 

سوال: آیا شما چنین ویژگی هایی را در شرایط دشوار تجربه کرده اید؟

 

با دیگران همدلی نشان می دهند:

می توانند دنیا را از دید دیگران ببینند حتی اگر مخالف نظر آنها باشد. از خود می پرسند: "دیگران چگونه فکر و احساس می کنند؟ از دید آنها این مساله چگونه به نظر می رسد؟ آنها مرا چطور می بینند؟ چه چیزی باعث شده که اینگونه فکر، احساس و رفتار کنند؟"

 

سوال: آیا شما چنین ویژگی هایی را در شرایط دشوار تجربه کرده اید؟

 

از شهود و حدس خلاق خود استفاده می کنند:

درک زیرآستانه ای و شهود را بعنوان منابعی مفید از اطلاعات قبول دارند. از خود می پرسند "بدنم (احساسم) به من چه می گوید؟ آیا رویاهایم معنایی دارند؟ چرا به آنچه به من گفته می شود، اعتقاد ندارم؟ اگر این کار را انجام دهم چه می شود؟"

 

سوال: آیا شما چنین ویژگی هایی را در شرایط دشوار تجربه کرده اید؟

 

از خود به خوبی دفاع می کنند:

مقاومت می کنند، شکست و ناکامی را جبران می کنند، به راحتی گول نمی خورند، اگر لازم باشد خود را کنار می کشند تا در امان باشند و از تدابیر دیگر استفاده می کنند. دوستان، منابع و حمایت را می یابند و کمک می خواهند.

 

سوال: آیا شما چنین ویژگی هایی را در شرایط دشوار تجربه کرده اید؟

 

در استفاده از شانس توانایی و استعداد دارند:

در مدرسه زندگی درس هایی را یاد گرفته اند که برای آنها مانند پادزهر در موقعیت های دشوار عمل می کنند. آنها می توانند موقعیت هایی را که برای دیگران به لحاظ عاطفی تخریب کننده و مسموم کننده است را به موقعیت هایی تبدیل کنندکه به لحاظ عاطفی برای آنها پرورش دهنده و تغذیه کننده است. زیرا که آنها درس های خوبی از تجارب سخت خود می گیرند. بدشانسی را تبدیل به خوش شانسی می کنند و توانمندی را از گرفتاری و سختی بدست می آورند. یکی از نشانه های استثنایی سلامت روانی این است که وقتی شخصی در مورد تجربه ای سخت صحبت می کند بگوید: "اصلاً دوست ندارم دوباره چنین تجربه ای داشته باشم، اما این تجربه یکی از بهترین اتفاقاتی است که برای من  رخ داده است".

 

سوال: آیا شما چنین ویژگی هایی را در شرایط دشوار تجربه کرده اید؟

 

در هر دهه از زندگی بهتر و بهتر می شوند:

افراد تاب آور به شکل روزافزونی در زندگی شایستگی، تاب آوری، ثبات و آزادی بیشتری را تجربه می کنند و از زندگی بیشتر و بیشتر لذت می برند. بطور کلی می توان گفت که کیفیت زندگی چنین افرادی روندی صعودی و پیشرونده دارد. آنها از خود می پرسند که: آیا امروز بهتر از گذشته می توانم با مشکلات زندگی کنار بیایم؟

 

سوال: آیا شما چنین ویژگی هایی را در شرایط دشوار تجربه کرده اید؟

 

*** تاب آوری از ضروریات زندگی در دنیای کنونی است. مشکلات و فشارهای ناشی از محیط کار، زندگی شخصی، تغییرات سریع اجتماعی و بلایای غیرمترقبه، همه و همه از جمله مسایلی هستند که فشارهای زیادی را بر افراد می آورند.

افراد بسیار تاب آور می توانند پس از یک ضربه در مدت زمان کوتاهی به شرایط اولیه خود برگردند و زندگی روزمره را از سر بگیرند. انها افرادی انعطاف پذیر، تیز و خلاق هستند که می توانند سریعاً خود را با شرایط سازگار کنند، می دانند چگونه با مشکلات مواجه شوند و بر آنها غلبه نمایند و در نتیجه از تجارب زندگی خود درس های زیادی می گیرند.

 

اگر بخواهیم یک مثال بسیار و ساده و ملموس از تاب آوری بیاوریم شاید بهتر باشد به ساختمان های بسیار انعطاف پذیری که امروز در بعضی کشورهای پیشرفته دنیا ساختمه می شوند اشاره کنیم. برای مثال گفته شده است که در کشور ژاپن به دلیل قرار گرفتن بر روی کمربند زمین لرزه، ساختمان هایی ساخته شده اند که تا 30 درجه می توانند خم شوند.

هر فردی با پتانسیلی برای رشد و پرورش تاب آوری به دنیا می آید. پنج سطح تاب آوری عبارتند از:

1.حفظ ثبات هیجانی، سلامت و بهزیستی

2.تمرکز بر بیرون: مهارت های حل مساله خوب

3.تمرکز بر درون: خود درونی قوی

4.مهارت های تاب آوری خوب

5.استعداد خوشبختی

 

سطح اول برای حفظ و نگهداری سلامتی و انرژی ضروری است.

سطح دوم بر چالش هایی که باید با آنها کنار بیایم متمرکز است، یافته های پژوهشی نشان داده اند که مهارت های مقابله ای مساله محور بهتر از مهارت های مقابله ای هیحان محور به تاب آوری منجر می شوند.

سطح سوم بر ریشه های درونی تاب آوری، یعنی عزت نفس قوی، اعتماد به نفس بالا و خودپنداره مثبت متمرکز است.

سطح چهارم شامل نگرش ها و مهارتهایی می شود که در افراد بسیار تاب آور یافت می شوند.

سطح پنجم به بالاترین سطح تاب آوری ممکن برمی گردد. توانایی تبدیل بدشانسی ها به خوش شانسی و خوش اقبالی همان چیزی است که استعداد برای خوشبختی گفته می شود. زمانی که شما با بدبختی ها و مصیبت ها مواجه می شوید بهتر است به خاطر داشته باشید که: ذهن و عادت های شما می تواند برای شما موانع یا پل هایی را برای رسیدن به آینده ای بهتر خلق کند.

انعطاف پذیری آموخته نمی شود، اما می توان آن را یاد گرفت. یعنی از طریق کار کردن بر روی ترکیب منحصر به فرد توانایی درونی شما حاصل می شود. تلاش و تقلا برای برگشت به شرایط اولیه و بهبودی پس از بدبختی و مصیبت هامی تواند منجر به توسعه و پرورش توانمندی هایی گردد که شما فکر نمی کنید امکان پذیر باشد.

در پایان لازم است یادآوری کنیم که تاب آوری یک پدیده ذاتی نیست بلکه از طریق تمرین، آموزش، یادگیری و تجربه حاصل می شود. پس اگر فکر می کنید که تاب آوری کمی دارید می توانید آن را تقویت کنید و اگر تاب آوری خوبی دارید بهتر است که بدانید برای اینکه بتوانید در همین سطح بمانید یا آن را افزایش دهید نیاز به تقویت و تداوم دارید.

 


 

 


۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
عبدالمجید بردبار

تاب آوری

تعریف تاب آوری

 

—       کلمه تاب آوری از علم فیزیک گرفته شده است و به معنی اصلی کلمه یعنی به عقب جهیدن (داشتن حالت ارتجاعی )می باشد .

—       تاب‌آوری  ”یک فرآیند، توانایی، یا پیامد سازگاری موفقیت‌آمیز با شرایط  تهدیدکننده“، است . گارمزی و ماستن(1991؛ به نقل از سامانی، جوکار و صحراگرد،1386)

 

—          به بیان دیگر تاب‌آوری، سازگاری مثبت در واکنش به شرایط ناگوار است . (والر، 2001؛ به نقل از سامانی، جوکار و صحراگرد،1386).

 

—         البته تاب‌آوری، تنها پایداری در برابر آسیب‌ها یا شرایط تهدیدکننده نیست و حالتی انفعالی در رویارویی با شرایط خطرناک نمی‌باشد، بلکه شرکت فعال و سازنده در محیط پیرامونی خود است. می‌توان گفت تاب‌آوری، توانمندی فرد در برقراری تعادل زیستی- روانی، در شرایط خطرناک است (کانر3 و دیویدسون4، 2003).

 

—         پژوهشگران بر این باورند که تاب‌آوری نوعی ترمیم خود با پیامدهای مثبت هیجانی، عاطفی و شناختی است (گارمزی، 1991؛ ماستن، 2001؛ راتر، 1999؛ لوتار، سیچتی و بکر، 2000؛ به نقل از سامانی، جوکار و صحراگرد،1386).

 

—         تاب‌آوری، بازگشت به تعادل اولیه یا رسیدن به تعادل سطح بالاتر (در شرایط تهدیدکننده) است و از این رو سازگاری موفق در زندگی را فراهم می‌کند. در عین حال کامپفر به این نکته نیز اشاره می‌نماید که سازگاری مثبت با زندگی، هم می‌تواند پیامد تاب‌آوری به‌شمار رود و هم به‌عنوان پیش‌آیند، سطح بالاتری از تاب‌آوری را سبب شود. وی این مسأله را ناشی از پیچیدگی تعریف و نگاه فرآیندی به تاب‌آوری می‌داند. کامپفر (1999؛ به نقل از سامانی، جوکار و صحراگرد،1386)

 

—       تاب آوری یکی از اهداف ارتقای سلامت وجزء عوامل محافظ محسوب میشود.
—        افرادی که تاب آور هستند افزون بر زنده ماندن توانایی موفق شدن را نیز دارند.
—        این توانایی زنده ماندن و حتی غلبه بر ناملایمات آن چیزی است که به عنوان تاب آوری خوانده می شود.. 

—       در بررسی های انجام شده دربارة نوجوانانی که در شرایط پر خطر ) خانواده های از هم گسیخته ، اعتیاد، فقر ، سوء رفتار ، محله های جرم خیز و...( زندگی کردند ،مشاهده شده است که بیش 30 درصد ازآنان ) چند برابر افراد عادی ( در آینده با مشکلاتی از قبیل اعتیاد و افسردگی مواجه می شوند؛ اما حداقل50 درصد نوجوانان پرورش یافته در چنین شرایطی نه فقط تحت تاثیر قرار نگرفتند ، بلکه توان اجتماعی خود را بهبود بخشیده و به زندگی موفقی ) حتی بالاتر از افراد عادی ( دست یافته اند. گویی این نوجوانان به جلیقة ضد گلوله مسلح بودند که آنان را در برابر گلوله ها حفاظت کرده است . چنین افرادی را تاب آور می نامند.

 

تاب آوری پنج خصوصیت مهم دارد

 

—     1  ( تاب آوری روندی پویا است ، نه یک وضع ثابت.
—     2  ( تاب آوری موقعیتی است؛ یعنی یک رفتار سازگارانه در یک موقعیت ، ممکن است در موقعیت دیگر ناسازگار باشد .
—     3  ( تاب آوری محصول تعامل ویژگی های شخصیتی با عوامل محیطی است .
—     4  ( تاب آوری در موقعیت هایی که چندین عامل خطر وجود دارد ، پیچیده تر است .

—     5  ( تاب آوری را می توان آموخت.

 

ویژگی های افراد تاب آور

 

http://axgig.com/images/50669713336772838594.png

 

 

 

ویژگیهای فردی به عنوان عامل محافظ

 

http://axgig.com/images/28159468545051705474.png

 

احساس ارزشمندی

 

—       پذیرفتن خود به عنوان فردی ارزشمند،‌ و احترام قایل شدن برای خود و توانایی هایشان
—        بی قید و شرط دوست داشتن و سعی در شناخت نقاط مثبت خود و پرورش دادن آنها و از طرف دیگر شناخت نقاط ضعف خود و کتمان نکردن آنها

—       سعی می کنند که این نارسایی ها را با واقع بینی بر طرف کرده و در غیر این صورت با این ویژگی ها کنار می آیند.

 

مهارت در حل مسئله

 

—       افراد تاب آور ذهنیتی تحلیلی- انتقادی نسبت به توانایی های خود و شرایط موجود دارند
—        در مقابل شرایط مختلف انعطاف پذیرند و توانایی شگفت انگیزی درباره پیدا کردن راه حلهای مختلف درباره یک موقعیت یا مساله خاص دارند.

—       توانایی ویژه ای در تجزیه و تحلیل واقع بینانه مشکلات شخصی و پیدا کردن راه حل های فوری و راهبردهای دراز مدت برای حل و فصل مشکلاتی که به آسانی و سریع حل نمی شوند را دارا هستند .

 

چطور این مهارت را پرورش دهیم :

 

—       برای حل مساله کافی است که ذهن خودتان را مرتب کنید و یک الگوی منظم را برای همه مشکلات در نظر داشته باشید. این الگو 5 مرحله ای است:

 

—       1. تعریف دقیق مشکل یا مشکلات :یعنی اینکه دقیقاً بدانید مشکلات فعلی شما چه چیزهایی هستند وبتوانید هر کدام رادر یک سطر توضیح دهید.

—       2. اولویت بندی مشکلات :اینکه بدانید کدام مشکلات مهم تر یافوری تر هستند و باید تا دیر نشده فکری به حالش بکنید و کدام مشکل ها مزمن تر یا بی اهمیت تر هستند. برای امتحان می توانید فعلاً مهم ترین مشکل را در نظر داشته باشید.

—       3. بارش فکری برای حل مشکل :یعنی بنشینید فکر کنید و هر راه حلی رابه ذهنتان می رسد یادداشت کنید. از احمقانه ترین و خنده دارترین گرفته تامعقول ترین راه حل ها، همه رافهرست کنید.

—       4. اولویت بندی راه حل ها:یعنی بنشینید به راه حل هایی که دارید امتیاز مثبت و منفی بدهید وآنها رابراساس بیشترین نمره ای که می گیرند، اولویت بندی کنید.

—       5. اجرای راه حل ها وبازبینی :حالا وقت عمل است. راه حلی که بیشترین نمره را گرفته عملاً اجرا کنید وببینید که جواب می دهد یا نه.اگر جواب نداد می توانید از فهرست اولویت بندی شده راه حل دوم را امتحان کنید. معمولاً از چند راه اول یکی جواب می دهد.

کفایت اجتماعی :

 

—      این دسته از افراد مهارت های ارتباط با دیگران را خیلی خوب آموخته اند.آنها می توانند در شرایط سخت هم شوخ طبعی خودشان را حفظ کنند،
—        می توانند با دیگران صمیمی شوند
—        در مواقع بحرانی از حمایت اجتماعی دیگران بهره ببرند
—       این گونه آدم ها می توانند سنگ صبور خوبی باشند
—       وقتی برایشان حرف می زنید می توانند خوب گوش می دهند و خودشان را جای شما می گذارند.

—       آنها طیف وسیعی از مهارت ها و راهبردهای اجتماعی شامل مهارتهای گفتگو، جراتمندی و گوش دادن ، آمادگی برای گوش دادن به دیگران واحترام گذاشتن به احساسات و عقاید دیگران که در تعاملات اجتماعی بسیار مهم است را دارا هستند.

 

چطور این مهارت را پرورش دهیم :

 

—       1. شوخ طبع باشید: البته تاب آورها حتماًمی دانند که همه سبک های شوخ طبعی مشکل را حل نمی کنند. شوخ طبعی پر خاشگرانه (مسخره کردن دیگران )وخود شکنانه (دلقک بازی برای خندیدن دیگران ) اوضاع را بدتر می کند و شوخ طبعی خودارزنده ساز (حفظ روحیه در مقابل مشکلات با نگاه شوخ طبعانه ) و پیوند دهنده (شوخ طبعی به عنوان ابزار ارتباط و صمیمیت با دیگران )است که باید آن را پرورش داد.

—       2. خوب گوش دهید:

 

—        فردی که فعالانه گوش می دهد 4  ویژگی دارد:

 

الف ـ  انگیزه گوش دادن دارد یعنی مایل است حرف های دیگران را گوش دهد.

ب ـ به حرف های دیگران توجه می کند و با تمام بدنش به آنها گوش می دهد؛ مثلاً به موقع، تماس چشمی برقرار می کند.

ج ـ همدلی می کند؛یعنی دوست دارد دقیقاً بداند طرف مقابل چه احساسی دارد تا در احساسش شریک شود و

د ـ انعطاف پذیر است؛ یعنی می داند در مقابل افراد متفاوت و در موقعیت های مختلف چطور بر خورد کند.

 

—       3. ازحمایت اجتماعی استفاده کنید : تاب آورها از دوستان و آشنایانشان موقع روبه رو شدن با مشکلات استفاده می کنند. شما هم اگر بخواهید مثل آنها باشید باید خود خواهی تان را کنار بگذارید و کمک بخواهید.

خوش بینی

 

—       اعتقاد راسخ به اینکه آینده می تواند بهتر باشد ،‌ احساس امید و هدفمندی و باور به اینکه می توانند زندگی و آینده خود را کنترل کنند و موانع احتمالی نمی تواند آنها را متوقف سازد.

 

چطور این مهارت را پرورش دهیم

 

—       برای پرورش دادن آینده گرایی باید چندین مهارت مفصل را در خودتان پرورش دهید. خلاصه اش از ما و مفصل خواندنش در شماره های قبل از شما:

 

—       1. درست به هدف بزنید: هدف هایتان را درست انتخاب کنید.هدف های خوب؛ هدف های کوچک، لقمه لقمه شده، کوتاه مدت، دقیق، واقع گرایانه ودر عین حال چالش برانگیزند.

—       2. با معنا باشید :بنشینید تأملات فلسفی کنید و ببینید واقعأ معنای زندگی کوفتی تان چیست ؟!می توانید از این سوأل ویکتور فرانکل شروع کنید ؛«من چرا تا حالا خود کشی نکرده ام ؟»

—       3. با انگیزه باشید :بروید علت های بی انگیزه بودنتان را در بیاورید ؛اگر افسرده بودید افسردگی تان را حل کنید،اگر شرایط ایجاب می کرد شرایط را تغییر دهید و اگر هر علت دیگری داشت به هر حال ریشه بی انگیزگی را بخشکانید.

 

همدلی :

 

—       تاب آورها دارای توانایی برقراری رابطه توام با احترام متقابل با دیگران هستند که موجب به هم پیوستگی اجتماعی یعنی احساس تعلق به افراد، گروه ها و نهادهای اجتماعی می شود.

 

در حد بچه ی سه ساله کنجکاوند:

 

—       افرادی که تاب آوری بالایی دارند می خواهند از هر چیزی سر در بیاورند. به همین دلیل با سؤال های متعددشان ممکن است شما را کلافه کنند.

—        معمولا از بیشتر موقعیت ها لذت می برند و در هر زمان و مکان خوش می گذرانند، متعجب می شوند، تجربه می کنند، مرتکب اشتباه می شوند، صدمه می بینند و می خندند.

 

تشنه ی تجارب تازه اند:

 

—       تجارب جدید و غیرمنتظره را سریعا درون سازی می کنند و به آن به عنوان یک راهبرد یا شیوه ی عمل کردن بالقوه در موقعیت های دیگر نگاه می کنند.

 

انعطاف پذیری بالایی دارند :

 

—       می توانند خود را به سرعت با تغییر شرایط سازگار کنند و از نظر هیجانی و ذهنی بسیار منعطف هستند. در ضمن با شخصیتی متناقض راحت هستند و می توانند قوی و لطیف، حساس و سرسخت، منطقی و شهودی، آرام وهیجانی و جدی و بازیگوش باشند.

 

روابط دوستانه، عاشقانه و صمیمانه ی خوبی دارند :

 

—       زمانی که این افراد دچار فشار و استرس شدید می شوند و تجارب تلخ و ناگواری از سر می گذرانند اگر روابط دوستانه و خانوادگی خوبی داشته باشند، راحت تر با استرس مقابله می کنند و آسیب کمتری می بینند.

 

در ابراز احساسات صادق هستند :

 

—       می توانند خشم، عشق، تنفر، غم و سایر هیجانات خود را در حد متعادلش آشکارا ابراز کنند و به دیگران نشان دهند.

 

نیمه ی پر لیوان را می بینند :

 

—       خوش بین هستند و مطابق ارزش ها و معیارهای درونی خودشان جلو می روند، همچنین قدرت تحمل بالایی دارند و به همین دلیل اشتیاق زیادی برای وارد شدن در کارهایی که نیاز به حداقلی از ریسک کردن را دارد از خود نشان می دهند.

 

با عینک های متفاوت به دنیا نگاه می کنند :

 

—       می توانند دنیا و مسائل آن را از زاویه ی دید دیگران ببینند؛ حتی زمانی که حال و هوای خودشان جور دیگری است و به این ترتیب با دیگران همدلی نشان می دهند.

 

از خودشان به خوبی دفاع می کنند :

 

—       افراد سرسختی هستند و هنگام مواجهه با شرایط ناگوار، مهارت های خوبی برای مقابله با ناملایمات زندگی دارند. به خوبی مقاومت می کنند، شکست می خورند و جبران می کنند و در صورت لزوم کنار می کشند.

 

درک شهودی بالایی دارند :

 

—       از شهود و حدس خلاقانه ی خود استفاده می کنند و آن را به عنوان منبع خوبی از اطلاعات قبول دارند.

 

ورق را برمی گردانند :

 

تجاربی را کسب کرده اند که هنگام رو به رو شدن با مصائب زندگی برایشان همانند پادزهر عمل می کند. می توانند موقعیت هایی را که برای دیگران مخرب و آسیب زا تلقی می شود برای خود به موقعیت هایی تبدیل کنند که موجب خودشکوفایی شان می شود. از این رو بدشانسی را به خوش شانسی تبدیل می کنند و از گرفتاری ها سربلند بیرون می آیند.

 

در هر دهه از زندگی بهتر می شوند :

 

—       افراد تاب آور به شکل روزافزونی در زندگی خود شایستگی، ثبات و آزادی بیشتری را تجربه می کنند و از زندگی بیشتر لذت می برند. در واقع کیفیت زندگی چنین افرادی روندی همواره صعودی دارد

 

نقش خانواده در تاب آوری کودکان

 

http://axgig.com/images/08653820439664191192.png

 

والدین توان تغییر زندگی ها را دارند.

 

—       والدین می توانند که کفه ترازو را از سمت خطر به سوی تاب آوری سنگین کنند . چنین والدینی در واقع افراد خردمند و قابل اعتمادی هستند که 3دسته از عوامل محافظتی را به کار می برند:

 

الف )  روابط مهربانانه شامل:

 

—       1- حمایت عاشقانه و بی چشم داشت از نوجوان

—       2- احترام

—       3- دل سوزی

 

ب ) انتظارات بالا شامل: —

—       1 باور داشتن به تاب آوری ذاتی فرزندان و ظرفیت خود اصلاح گری او
—       2 
- به چالش کشاندن فرزندان، همراه با حمایتگری
—       3 
ارایه راهنمایی ساختار یافته، همراه با آزادی لازم برای خطرپذیری
—       4 
- تمرکز بر توانمندی های فرزندان

—       5 - باز تعریف داستان زندگی فرزند : از یک قربانی آسیب دیده به یک تاب آور بازمانده از حادثهتغییر نقش شخصیت اول در داستان )

—       6 آموزش نوجوانان درباره ی تاب آوری ذاتی آنا ن : افکار و قضاوت های ما درباره ی گذشته می تواند بر احساس و رفتار ما در آینده تأثیر گذارد(توان فراشناختی)

 

پ) فرصت هایی برای مشارکت  شامل:

 

—     1 ) فراهم سازی فرایندهای متعامل گروهی
—     2 ) فراهم سازی تفکر انتقادی، گفتگو و بازخورد
—     3 ) مسئولیت پذیری
—     4 )  دعوت از فرزندان برای آفرینش و تدوین مقررات منزل، روش مطالعه
—     5 ) مشارکت فرزندان (نه کنترل آنا ن ) در طراحی و اجرای بر نامه های خانوادگی (فوق برنامه ها ) و افزایش احساس مالکیت نسبت به برنامه
—     6 ) تجربه تسلط و چیرگی (افزایش احساس خودکارآمدی
—     7 ) فرصت ابراز و بیان خلاقانه، که می تواند به شکل قصه گویی، نوشته های ادبی، نقاشی، اجرای موسیقی، اجرای نمایشنامه باشد.
—     8 ) فراهم سازی فرصت هایی برای یاری رساندن به دیگران

مهد کودک و تاب آوری

 

http://axgig.com/images/46343418648387950345.jpg

 

 

مهد کودک به عنوان یک عامل محافظ

 

-   وجود حمایت عاطفی
-    ارج نهادن به استعداد های منحصر به فرد کودکان
-    ایجاد خوش‌بینی نسبت به زندگی
-     برآورده کردن نیاز های اساسی
-    تقویت ارزش ها و مهارت های ززندگی

-    توقع بالا و واقع گرایانه از کودک

 

 

آزمون تاب آوری

 

http://axgig.com/images/58833170560983921266.jpg

 

شما تا چه حد تاب آورید؟

 

—       وضع تاب آوری خود را در یک مقیاس پنج درجه ای( 1 = بسیار کم  تا 5 = بسیار زیاد ) ا رزیابی کنید. سپس نمرات خود را جمع بزنید و به قسمت تفسیرمراجعه کنید تا بدانید چه وضعی دارید .

 

سوالات

 

—     1  (  درک بحران یا موقعیت گیج کننده ،می توانم خود را آرام کنم و بر انجام کارهای مفید تمرکز کنم.

—               5            4             3             2            1

 

—      2  (  من معمولاً خوش بین هستم، مشکلات را گذرا می دانم و فکر می کنم می توانم بر آنها غلبه کنم.

—               5            4             3             2            1

 

—      3  (  سرزنده هستم. در موقعیت های سخت و دشوار از حس شوخ طبعی استفاده می کنم و می توانم بخندم.

—               5            4             3             2            1

 

—      4  (  اعتماد به نفس بالایی دارم، خودم را تحسین می کنم و مفهوم درستی از خود دارم.

—               5            4             3             2            1

 

—      5  (  کنجکاوم ،سؤال می پرسم، و می خواهم از چگونگی امور آگاه شوم و دوست دارم راه های جدیدی برای انجام کارها پیدا کنم.

—               5            4             3             2            1

 

—      6  (  درس های ارزشمندی از تجارب خود و از تجارب دیگران می گیرم.

—               5            4             3             2            1

 

—       7 (  همیشه خودم هستم ،اما رفتارم را براساس موقعیت شکل می دهم.

—               5            4             3             2            1

 

—       8 (  شنوندة خوبی هستم و به خوبی می توانم با دیگران همدلی کنم.

—               5            4             3             2            1

 

—       9 (  دربارة دیگران داوری نمی کنم و با افرادی که سبکهای شخصیتی مختلفی دارند سازگارم.

—               5            4             3             2            1

 

—       10 (  به خدا اعتقاد دارم و برای آرامش و تجدید قوا اعمال معنوی و مذهبی انجام می دهم.

—               5            4             3             2            1

 

تفسیر:

 

—       در صورتی که نمره شما حدود 25 یا کمتر است از یک مشاور کمک بگیرید

 


۱ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
عبدالمجید بردبار

آیا شما انسان بزرگ یا متوسط یا کوچک هستید

آیا شما آدم بزرگ با متوسط یا کوچک هستید؟

سوال یک :آدم های بزرگ در باره ایده ها سخن می گویند

آدم های متوسط در باره چیزها سخن می گویند

آدم های کوچک پشت سر دیگران سخن می گویند

سوال دوم: آدم های بزرگ درد دیگران را دارند

آدم های متوسط درد خودشان را دارند

آدم های کوچک بی دردند

سوال سوم: آدم های بزرگ عظمت دیگران را می بینند

آدم های متوسط به دنبال عظمت خود هستند

آدم های کوچک عظمت خود را در تحقیر دیگران می بینند

سوال چهارم: آدم های بزرگ به دنبال کسب حکمت هستند

آدم های متوسط به دنبال کسب دانش هستند

آدم های کوچک می پندارند پاسخ همه پرسش ها را می دانند

سوال پنچم : آدم های بزرگ به دنبال خلق مساله هستند

آدم های متوسط به دنبال حل مساله هستند

آدم های کوچک مساله ندارند

سوال ششم :آدم های بزرگ سکوت را بر سخن گفتن برمی گزینند

آدم های متوسط گاه سکوت را بر سخن گفتن ترجیح می دهند

آدم های کوچک با سخن گفتن بسیار ،فرصت سکوت را از خود می گیرند


۱ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
عبدالمجید بردبار